Mètode 4-17: Com abordar reptes de manera col·laborativa

2019 - 2020
Fet
5 minuts

Una eina per donar resposta a reptes de ciutat de forma col·laborativa

 

Coboi lab és un espai relacional, de coneixement i de prototipatge per afrontar reptes socials de manera col·laborativa en el territori.

Per complir aquest paper, Coboi lab ha treballat durant 2019 i 2020 per conceptualitzar i dissenyar un mètode transversal i transferible que guiï els processos d’ideació, disseny, prototipatge i testeig solucions innovadores que donin resposta als reptes complexos, sempre des d’un enfocament col·laboratiu i multiactor.

Coboi lab ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona per investigar sobre metodologies existents en l’àmbit de la innovació social (perspectiva teòrica) alhora que s’analitzava i recopilava tot el procés que l’Ajuntament de Sant Boi ha dut a terme per donar resposta a reptes de ciutat concrets (perspectiva pràctica).

De forma paral·lela, tot aquest procés també ha permès entendre amb més profunditat i validar el paper que juguen noves instruments públics com els laboratoris d’innovació social per donar resposta als reptes del territori des d’una perspectiva més sistèmica.

 

Flujo

 

FASE 1: OBSERVACIÓ
Comencem amb la fase d’Observació, en la qual definim un repte de ciutat a partir d’un problema en el territori, i analitzem la capacitat de solucionar-ho de forma col·laborativa. Aquesta primera fase és clau per establir unes bases clares i augmentar les possibilitats d’èxit de tot el procés.

 

observacion_2_cast

 

 

FASE 2: EXPLORACIÓ
Durant la fase d’Exploració, identifiquem i integrem les diferents perspectives i interessos dels actors implicats en el repte de ciutat per unificar prioritats i definir una visió compartida.

 

 

 

FASE 3: PLA D’ACCIÓ
Durant la fase de Pla d’Acció, comencem a idear i dissenyar de manera col·laborativa accions per a cada eix d’acció definit, les quals ens aproparan cap a la visió de futur compartida.

 

plan de accion_2_cast

 

 

FASE 4: IMPLEMENTACIÓ
Durant la fase d’Implementació, dissenyem prototips de les accions prioritzades i planifiquem la seva implementació posterior. També decidim col·lectivament com mesurar els resultats, fer el seguiment i avaluar l’impacte les accions implementades.

 

implementacion_2_cast

 

Mira el vídeo resum del Mètode 4-17:

Descarrega la versió BETA en PDF:

Per a més informació o per a qualsevol consulta relacionada amb aquesta eina, no dubti en contactar-nos a coboilab@santboi.cat

 


Amb el suport de:

diputacio