Futur del treball

2020
Fet
3 minuts

Quin és el futur o futurs del treball? Quines eines i maneres de relacionar-nos estan emergint?

 

La crisi del coronavirus ha amplificat algunes tendències que ens apropen a el futur del treball que ja estaven en desenvolupament com el treball en remot, descentralitzat i distribuït, la plataformizació de l’economia, noves formes organitzacionals, noves capacitats i habilitats que demana el futur mercat laboral. Quines són les pràctiques i tendències que han vingut per quedar-se? Quines ens ajuden a plantejar-nos canvis positius, optimitzar els nostres recursos, augmentar la nostra productivitat i creixement professional, personal i col·lectiu? Aquestes són les preguntes que des Coboi lab estem explorant amb l’objectiu d’ajudar a agilitzar i modernitzar les relacions laborals des de l’administració pública.

El nostre context està en constant transformació, hem d’estar alerta als futurs que emergeixen. Les organitzacions i l’administració pública han d’analitzar tendències, prototipar i planificar escenaris per prendre decisions informades. Tornarem a la “normalitat” però no serà igual, cal esser conscients dels canvis que vénen per preparar-nos, adaptar-nos i veure’ls com a noves oportunitats per avançar cap a millors escenaris.

“El futur ja és aquí, només que desigualment repartit” – William Gibson

 

Treball en remot

Hi ha tres elements essencials per a l’èxit de la feina en remot: la infraestructura tecnològica, les necessitats socials i el ritme de treball de l’equip.

  • La infraestructura tecnològica: Siguem intuitives i preparem-nos per experimentar amb noves eines. Les eines tecnològiques permeten la col·laboració en remot, però el més important és que han de respondre a les necessitats de l’equip.
  • Les necessitats socials: Necessitem connexió social i sentir-nos part d’una comunitat. La majoria de nosaltres estranyem les interaccions socials en un espai de treball. Així que assegurem-nos de mantenir les nostres interaccions socials. En aquests temps d’incertesa, practiquem el distanciament físic però enfortim la nostra connexió social. No és incompatible.
  • El ritme de treball de l’equip: Cada equip té diferents pràctiques, rutines diaries, etc. Ara, hem de adaptar-les a la realitat del nostre treball en remot. Aquesta adaptació és més fàcil i efectiva, quan mantenim la rutina de treball el més semblant possible a la rutina presencial a la qual estem acostumbrades. Quan l’equip treballa en remot, és important enfocar-nos en la cultura i els valors de treball.

Saber-ne més…

 

Capacitats per al futur

Com ens preparem per a “la nova normalitat”, l’emergència sanitària ha alterat les nostres vides, el treball, les relacions personals i professionals, la nostra relació amb la ciutat, les cadenes de valor i molt més; tots els aspectes del dia a dia. En aquest entorn VUCA, caracteritzat per la volatilitat, la incertesa, la complexitat i l’ambigüitat, quines són les capacitats i habilitats que hem de desenvolupar per ser generatives, propositives i respondre amb agilitat i humanitat.

Des de Coboi lab hem detectat algunes capacitats i habilitats clau que hem de cultivar en les organitzacions perquè desenvolupin més resiliència i capacitat de resposta. En aquests posts en descrivim quatre per contestar la pregunta: com ens preparem i treballem en aquesta situació tan complexa i incerta?

Part 1 – Noves relacions, cultivar comportaments col·laboratius i pensament sistèmic

Part 2 – Autonomia en el treball, escolta activa i la capacitat de resposta

 

 


Amb el cofinançament de:

GeneralitatFeder