CAPSULAB 4: La planificació innovadora

11/05/2022

logo_blog_2

Capsulab és la càpsula de coneixement mensual de Coboi lab. Volem compartir la nostra recerca interna sobre temes com la innovació, els labs i els projectes multiactor, entre d’altres. I, a partir d’aquí, generar continguts i materials concisos i pràctics amb l’objectiu de difondre els principals aprenentatges.

En aquesta càpsula parlem de:

Aigua-i-llimona_Gasco-&-Timeus_CAT

 

La planificació estratègica va significar un avenç molt important en la cultura de la gestió, basada en una visió a llarg plaç dels objectius, prioritats i recursos. Però aquesta gestió presenta un problema: mentres que una organització planifica, el món no es deté per esperar-la. El context canvia a una velocitat més ràpida que la nostra capacitat de planificar. És per això que es diu que, avui en dia, la planificació estratègica és un instrument limitat. La innovació apareix no com un alternativa a la planificació estratègica, sinó com un complement per poder vincular els objectius de l’organització amb els contextos canviants. La planificació estratègica és insuficient, però també ho és la innovació sense planificació estratègica.

En aquest sentit, els autors proposen el següent model d’innovació: un model on es defineixi la visió de l’organització a partir d’una estratègia i es concreti a través d’instruments actualitzats. Es busca fugir d’un model de planificació estratègica rígida a favor de la flexibilitat. Alhora, el paper de l’estratègia és determinant perquè, sense ella, innovariem sense focus, sense objectiu. Amb ella, la innovació creix, és més creativa i dona millors resultats. 

El propòsit dels autors és fomentar la capacitat de controlar millor els canvis de l’entorn per revertir polítiques desactualitzades o obsoletes. La innovació explora i interactua constantment amb els contextos externs de l’organització, de manera que ajuda a concretar i actualitzar l’estratègia. En resum, la innovació treballa de fora cap a dins –des dels problemes i perspectives per crear noves formes de valor públic– i la planificació de dins cap a fora –des de les estructures establertes i cultures burocràtiques clàssiques.

 

Font: Sánchez, Carmina et al. (2013). Innovación Pública. Un modelo de Aportación de valor (pg 34-38). RIL Editorial. 

 Si vols rebre les novetats de capsulab, pots subscriure’t a través d’aquest formulari


Amb el suport de:

GeneralitatFeder