Repensant el CeS Sant Boi – Un servei d’acompanyament a la iniciativa ciutadana

31/05/2017

Presentem els resultats d’unes jornades de treball on 16 persones vam imaginar com podria ser un centre dedicat a la iniciativa ciutadania 

L’Ajuntament de Sant Boi va apropar-se a CoBoi per a que l’ajudessim a repensar el Centre de Serveis (CeS), un edifici públic que s’havia concebut sota un model productiu que ha quedat obsolet i que ara necessita una redefinició dels seus usos.

Conscients que aquest repte necessitava coneixements i experiències de diverses disciplines, vam pensar en generar un espai de treball concentrat i convidar a expertes i experts de l’Estat espanyol i Catalunya per a què ens ajudessin.

Captura de pantalla 2017-06-01 a les 6.50.09

#1CeS1FINDE va ser una convivència de 72 hores, on 16 persones vam esbossar les primeres línies per a construir un nou tipus de servei públic: una porta d’entrada a la ciutadania amb iniciativa i un revulsiu d’intel·ligència i acció col·lectiva, partint de la idea que cap activitat econòmica no tindrà un impacte positiu si no reverteix en les persones i en el seu territori.

El CeS vol ser un espai i alhora una manera de ser i de fer; vol inspirar i atreure  el compromís i la vocació transformadora de la ciutadania; generar espais de diàleg i col·laboració entre l’Administració, la Ciutadania, l’Empresa i l’Acadèmia. El CeS aspira a ser un servei que sigui adaptable a les necessitats de les persones i col·lectius que en formin part i, sobre tot, un entorn on estar, créixer, innovar i prosperar en un ambient de cura generadora, on la pròpia comunitat trobi els seus propis mecanismes relacionals i d’actuació.

Síntesi gràfica_1CeS1FINDE-min

Els documents que compartim aquí són una declaració d’intencions i una primera aproximació del que podria ser un centre de referència comarcal en innovació social que treballi des d’una concepció oberta de la salut. Un motor per continuar transformant de manera col·laborativa i integradora el territori, situant al centre el respecte, la responsabilitat, la igualtat d’oportunitats i la millora constant de relacions, processos i productes.

Els materials sorgits d’#1CeS1FINDE són part d’un avantprojecte, el que vol dir que, de fet, encara està tot per construir. Estarem encantats i encantades que comparteixis la teva opinió, idees, necessitats, referents o propostes de col·laboració per a millorar-lo. Trobaràs les converses que s’han fet i les que estan per fer-se a Twitter, fent servir el hashtag #1CeS1FINDE, i si vols adreçar-te directament a nosaltres, pots fer-ho a info@coboi.cat.

Els materials que trobaràs a continuació conformen l’enregistrament de tot el procés de treball dut a terme en aquesta primera fase de codisseny del CeS. Són el codi font, publicat amb la intenció de que altres persones i entitats puguin nodrir-se, igual que hem fet nosaltres, amb altres experiències i visions.

Per una banda, pots consultar una sèrie d’entrevistes audiovisuals que es van fer a alguns i algunes de les participants d’#1CeS1FINDE.

Per l’altra, pots llegir tot el que va passar durant els tres dies de treball. Si vols descarregar-te l’informe amb tots els annexos (139 pàgines), fes clic aquí.

Si per el contrari, vols els materials per parts, a continuació t’expliquem què trobaràs en cada una:

En primer lloc, l’informe principal (40 pàgines) és un resum executiu de caràcter propositiu que conté recomanacions i orientacions que poden resultar útils per al disseny del CeS. Si vols saber quina és la proposta principal, sense aprofundir massa, amb això en tindràs prou.

 

Captura de pantalla 2017-06-01 a les 7.23.48

 

El segon document, l’ANNEX 1 (77 pàgines), presenta un repàs organitzat dels materials que es van generar durant #1CeS1FINDE. Pot ser útil per enriquir, aprofundir i detallar el que es presenta a l’informe principal.

A l’ANNEX 2 (12 pàgines) trobaràs la documentació preliminar que es va enviar a tots i totes les participants a la jornada de treball. A part d’informació pràctica, es presenta la visió de ciutat de l’Ajuntament, s’explica la situació actual del CeS i finalment es resumeixen els resultats de la primera sessió de codisseny del CeS, que es va dur a terme amb personal de l’Ajuntament. Aquest document aporta la informació que es va fer servir de base per planificar #1CeS1FINDE.

A l’ANNEX 3 (8 pàgines) es presenten els plànols, esquemes i imatges de l’edifici.

Per últim, a l’ANNEX 4 (2 pàgines) podràs veure el relatograma de la primera sessió de cocreació realitzada amb l’Ajuntament de Sant Boi.