Compartir i impulsar la Responsabilitat Social

05/07/2016

La Mercè Torras, participant de la 3ª Llançadora d’Emprenedoria i actual col·laboradora de CoBoi en la realització d’indicadors de Responsabilitat Social Empresarial, ens explica la seva experiència a una trobada sobre aquest tema a Santiago de Compostela

Des de fa tres anys se celebra a diferents ciutats d’Espanya una trobada anual d’apassionats per la Responsabilitat Social, el RSEncuentro. Malauradament a les dues primeres edicions no vaig poder assistir, però em vaig prometre que a la tercera no podia faltar. Sobretot sabent que es feia a Santiago de Compostela, una de les meves ciutats preferides. La trobo plena d’història, encantadora, acollidora de gent d’arreu i amb grans històries de dones valentes.

De manera que quan fa uns mesos van sol·licitar la participació en el disseny i organització no vaig dubtar ni un moment en implicar-me i formar part d’aquest esdeveniment. Des del primer moment va ser un procés col·laboratiu de co-creació. Durant els mesos previs a la trobada vaig formar part de l’equip encarregat d’organitzar el MarketPlace, un espai on diverses organitzacions van presentar els seus projectes i vendre els seus productes. Durant la trobada vaig poder col·laborar en diferents actes. Fruit del treball de molta gent que creiem de tot cor en els beneficis de la Responsabilitat Social, les jornades van tenir un resultat molt positiu.

Així, el 9 de juny, després dels nervis en els últims retocs en l’organització va començar l’Encuentro. Abans de començar van tenir lloc els formalismes indispensables de la inauguració amb el Conselleiro de Economía, Emprego e Industria, Francisco Conde, i la directora de RSC de ABANCA, Tatiana Suárez. Fer això es va donar pas al World Cafè sobre Grups d’Interès, una excel·lent oportunitat per conèixe’ns entre nosaltres, aportar i sobretot aprendre. Molts teníem bagatges diferents, i com sabem, la diversitat enriqueix.

Si hagués de trobar una paraula que defineixi l’essència de l’Encuentro és compartir. Compartir converses al MarketPlace. Compartir coneixements i pràctiques en els tallers amb especialistes de la RSE. Compartir emocions i experiències amb la Lucia, els José Luis, la Fátima, o el Gerardo, que ens van explicar com han tirat endavant els seus projectes i ens van demostrar que fer negocis posant al centre les persones i l’entorn és possible i necessari. Compartir bones pràctiques amb la Sonia, el Javier o el José Manuel que van participar en “Mi proyecto en 1 Minuto”.

Al tancament ens van preguntar què ens emportàvem de l’Encuentro. Més del que havíem aportat: inspiració, motivació, il·lusió, satisfacció, agraïment, amistat, optimisme i voluntat de continuar treballant per aconseguir que cada dia hi hagi més empreses que s’impliquin en la cura de la societat i el medi ambient.

L’any vinent se celebrarà a València. Sense dubte, molts de nosaltres no hi faltarem.