Co-creem la comunitat CoBoi, volum 1

18/03/2016

El passat divendres 4 de març va tenir lloc la CoBoi JAM#1, un primer pas per obrir CoBoi a la seva comunitat.

Durant els seus tres anys de vida, CoBoi ha col·laborat i conviscut amb molta gent que comparteix valors, principis i formes de treballar. Conscients de les seves potencialitats individuals i grupals hem decidit encetar una nova fase i reprendre una forma de pensar i fer conjuntament.

Per això, el divendres 4 de març vam organitzar la CoBoi JAM#1, una primera activitat per començar a co-construir col·laborativament la comunitat que volem ser. Per això vam dissenyar una sèrie de dinàmiques orientades a definir què és aquest espai que tots tenim en comú.

Aquestes van ser les tres activitats que vam fer:

1. Per trencar el gel, vam demanar als participants que contestessin cinc cops a la pregunta: “per què has vingut avui a la CoBoi JAM?” L’objectiu era entendre les motivacions que els havien portat a compartir la tarda amb la resta d’assistents.

De les respostes es va despendre que l’objectiu principal dels participants en aquesta jornada era poder conèixer les persones i els projectes que han passat per CoBoi fins ara, amb el fi de poder col·laborar, compartir, aprendre i fer xarxa. A la següent imatge es poden observar gràficament els resultats, identificant els conceptes més repetits.

5 times why

2. Per tal d’entendre què és CoBoi, en la segona dinàmica els participants van escriure en tres post-its diferents tres idees o conceptes que descrivissin què representa aquest espai per a cadascun d’ells. Posteriorment van haver d’escollir tres post-its escrits per altres participants i agrupar-los en constel·lacions que ells mateixos van crear. D’aquesta manera es van identificar col·lectivament quins eren els grups d’idees que defineixen CoBoi. Aquests grups van ser els següents:

 • Un espai divers, un niu d’idees on aflora la creativitat i s’innova a través del coneixement.
 • Un lloc on les idees es transformen en una realitat.
 • Un espai de trobada d’emprenedors socials, que actua com a motor per a construir i compartir idees i crear sinergies.
 • Un punt d’aprenentatge.
 • Un espai d’intercanvi de coneixements, oportunitats i experiències amb un ambient positiu i distés.
 • Un lloc ple d’il·lusió i força.
 • Una xarxa que connecta i dóna suport a les persones afavorint les sinergies i les col·laboracions.

IMG_20160304_194200

3. Per finalitzar, es van construir una sèrie de relats col·lectius per respondre a la pregunta “què significa formar part de CoBoi?” Es van formar 4 grups que van crear 4 personatges definits per un nom, una edat i una breu descripció: “què fa aquest personatge a CoBoi?”, “quines coses li passen allà?”, i “què significa per aquesta persona formar part de CoBoi?” El resultat va ser el següent:

“En Deniu és una persona de 25 anys, realista, creativa i de fora de Sant Boi. Es troba en una situació en la que ha de decidir entre una vida precària o emprendre nous reptes professionals a través de l’autocupació. Un dia per casualitat arriba a CoBoi, i en un primer moment es troba ple de dubtes, ja que no coneix a ningú. No obstant, poc a poc hi troba un espai feliç construït col·lectivament, on troba suport a les seves idees i al seu estat d’ànim, on troba recursos i recolzament logístic. En definitiva, se sent valorada i capaç d’enlairar-se per aconseguir els seus somnis”.

Kurri és asexual, creatiu i ple d’idees i d’experiències. No obstant, es troba a l’atur i necessita superar un sentiment de ràbia i tristor que el consumeix per dins. La vida el porta a conèixer CoBoi i la seva gent, qui li proporcionen suport per aprendre coses noves i evolucionar. Kurri passa de la tristesa a l’alegria, transmesa en bona part pels bons moments que viu quan va a prendre un cafè al bar de Isa. Finalment, en Kurri troba feina”.

“En Per@ és asexual i no té edat, però està ple de preguntes: on vaig? què faig aquí? De sobte, un dia arriba a CoBoi i comencen a arribar-li una sèrie d’estímuls (cooperació, participació, suport, creativitat, xarxa…) què fan que quelcom dins seu reaccioni i exploti, i que allò que era angoixa es transformi en oportunitat. CoBoi representa per Per@ un espai d’oportunitats”.

Pamhoe és un agricultor pacient que plantava molts tipus de llavors diferents. Durant set anys va estar proporcionant energia i aliment a aquestes llavors, i aparentment no passava res. Un cop passat aquest temps, i en tant sols 6 mesos, la planta va créixer més de 7 metres. Només cal tenir paciència i no decaure per obtenir els teus objectius a la vida. Una metàfora del que representa CoBoi: el sòl, els nutrients i la terra per a que els projectes germinin i esdevinguin una realitat.”

 

jam1

Abans de marxar, i amb l’objectiu d’aprendre sobre la metodologia participativa que es va assajar en aquesta primera experiència, es van passar uns qüestionaris. A partir de les preguntes que van contestar els participants, vam extreure aquestes conclusions:

 • La valoració general de la jornada va ser d’un 4,5 / 5
 • Els participants van conèixer la iniciativa a través de CoBoi, l’Ajuntament i CoBoi Innova.
 • Les edats dels assistents estaven majoritàriament compresses entre els 26 i els 45 anys.
 • La part que més va agradar va ser la del relat col·lectiu.
 • La gran majoria repetiria l’experiència. La van trobar enriquidora ja que van poder conèixer altres persones, amb la possibilitat d’establir sinergies.
 • No obstant, van trobar a faltar més temps per poder conèixer la resta dels participants, i una mica més de dinamisme en alguns moments.

Aquesta primera CoBoi JAM ha servit com un punt de partida per començar a construir conscient i col·lectivament la comunitat CoBoi. Estem molt satisfets dels resultats obtinguts, ja que a través de les tres dinàmiques realitzades vam poder copsar de primera mà què representa CoBoi pels membres d’aquesta comunitat.

Amb tota la informació i les impressions recollides hem pogut entendre què és CoBoi pel grup humà que li dona vida. Fet això, estem en disposició de fer-nos la següent pregunta: cap a on volem anar? La resposta sorgirà en la CoBoi JAM#2.

jam1