‘Incredible Edible Todmorden’

24/09/2015

Todmorden, un petit municipi anglès a vint minuts de Manchester, s’ha convertit en tot un exemple d’aprofitament d’espais i economia col·laborativa.

La idea és ben senzilla: s’escullen 70 punts del poble on la terra es propicia per a plantar vegetals, fruites, plantes medicinals, etc. Es planten les llavors i després uns 300 voluntaris s’encarreguen de cuidar i cultivar aquestes mini conreus urbans. Després, qualsevol habitant o turista pot consumir de forma gratuïta els seus fruïts.

Tot plegat pot semblar ingenu des d’una òptica capitalista, en la qual tot té un preu. Però el cert és que la recepta ha estat un èxit perquè té tots els ingredients per a ser-ho: autosuficiència alimentària, agricultura de proximitat, educació ambiental i cultura col·laborativa. Fins i tot, l’ajuntament i entitats municipals com la policia o els centres de salut tenen els seus horts.

Incredible Edible Todmorden’, com es diu aquest innovador projecte, es va presentar el març passat a ‘La Casa Encendida‘ de Madrid, amb dues conferències els dies 25 i 27 per part de Mary Clear, la coordinadora de la iniciativa.