Ciutat[s] possible[s] 1: Urbanisme participatiu

2021
Fet
2 minuts

Com dissenyem processos de transformació urbana de manera participativa? 

 

Conversarem sobre l’urbanisme participatiu i iniciatives urbanes per co-crear els espais que habitem de manera col·laborativa.  Mauro Gil-Fournier i Ramon Marrades ens parlaran de projectes de referència on actors diversos han confluït per fer ciutat. Posteriorment Holon dinamitzarà un espai-taller on identificarem oportunitats, reptes concrets i noves maneres d’afrontar-los a l’hora de dur a terme un projecte d’urbanisme participatiu. 

Ponents:  

  • Mauro Gil-Fournier:  Doctor arquitecte, investigador i professor. Fundador d’Arquitecturas Afectivas. Des de 2017 co-dirigeix el projecte europeu Mares de Madrid en el programa Urban Innovative Actions de la UE. Els seus projectes han estat premiats en llocs com el Detail Prize, Bauwelt Price, finalista al AR Awards d’arquitectura emergent, el premi FAD, Mies Van der Rohe, entre d’altres. 
  • Ramon Marrades: economista urbà, escriptor i activista. Actualment director de Placemaking Europe i assessor estratègic del Creative Bureaucracy Festival.  Ha sigut director estratègic i financer de La Marina de València i membre del consell de la Xarxa Internacional Ciutats Portuàries (AIVP). La seva feina se centra en l’interfaç entre l’espai públic i el desenvolupament econòmic.

 

5 aprenentatges clau:

  • Per tal que un espai es converteix en un lloc agradable i útil per a la comunitat s’ha de tenir en compte aquestes quatre dimensions: la socialització, els usos i activitats, el confort i la imatge, i l’accés i els seus vincles.
  • Actualment, l’urbanisme és poc transparent. Cal lluitar a favor una cosa tan bàsica com és la transparència de l’urbanisme, i saber-ne totes les intencions.
  • Sembla que l’urbanisme tàctic només pot estar al carrer i en l’espai públic, però també pot endinsar-se a l’edifici. A través de mobles mòbils, es poden crear infraestructures que generin converses i socialització.
  • L’urbanisme participatiu té poca història, els seus orígens són molt recents. Hem de seguir lluitant a favor d’una major participació.
  • Ramon Marrades afirma que hem de transicionar de la tàctica a l’estratègia. A partir d’un anàlisi de les nostres demandes, dades i desitjos, hem d’anotar les nostres col·laboracions en aquestes tasques -sobretot des de l’administració, al demostrar que fer accions urbanístiques sols no funciona-, per finalment impulsar el co-disseny, i co-avaluació.

 

Ad_1A

 


Amb el suport de:

GeneralitatSocFons-social-europeo